Aanmelden

Padel

Padel is een unieke racketsport met haar eigen identiteit. Het is voortgekomen uit de Zuid Amerikaanse landen Argentinië en Mexico. Deze snelgroeiende sport is in Europa ook enorm populair. In Spanje is het zelfs de meest populaire racketsport op dit moment, waar maar liefst 4 miljoen spelers actief zijn. Je speelt padel op een baan omringd door 4 glazen wanden en hekwerk. Het gebruik van de wanden om de baan geeft het spel een extra dimensie. De kleinere baan en het gebruik van de wanden maakt padel een explosieve sport waarbij je de intensiteit van de sport zeker als een ‘work out’ kunt omschrijven. Padel kent een grote toegankelijkheid waardoor u laagdrempelig kunt instappen om de sport te ervaren. Na een korte instructie kunt u deze snelgroeiende sport beleven. En u bent gewaarschuwd: ‘Padel werkt verslavend’!

Ik heb het afgelopen najaar (2016) de opleiding Padel Instructeur gevolgd bij de Argentijnse leraar Norberto Nesi (tevens Bondscoach van het Nederlandse Padel team). Bij deze opleiding heb ik de instructie van de verschillende technieken én tactieken van de padelsport zeer grondig geïnstrueerd gekregen. De opleiding heb ik met succes afgerond waardoor ik nu gecertificeerd padelinstructeur ben. (Nederlandse Padel Bond & International Padel Federation)

Ben jij een enthousiaste sporter en wil je kennis maken met deze unieke en nieuwe racketsport, kom dan Padel spelen en ervaar waarom Padel zo enorm in populariteit groeit!

Padelregels

 

Padel wordt in dubbelspel gespeeld. Je speelt altijd 2:2.

Het scoreverloop bij padel is hetzelfde als bij tennis, namelijk 15, 30, 40 en game, met deuce bij een 40-40 stand. Daarna moeten er twee opeenvolgende punten worden gescoord om de game te winnen.
Padelwedstrijden zijn meestal “best-of-three”, oftewel tot twee gewonnen sets, waarbij een set gewonnen wordt door het team dat als eerste zes games wint mét twee games verschil. Bij  een 6-6 stand wordt er een tiebreak gespeeld, die gaat tot zeven gewonnen punten mét twee punten verschil.
De opslag bij padel moet onderhands gespeeld worden. De eerste opslag wordt vanaf de rechterkant geslagen en wordt daarna afwisselend van de linker en rechterkant (op)geslagen. Men laat de bal eenmaal stuiteren achter de servicelijn (die het servicevak van 7×5 m begrensd), tussen de middellijn en de zijwand. Bij de opslag geldt dat men de bal onder of ter hoogte van zijn of haar middel moet raken. De opslag moet zonder het net te raken, direct in het diagonaal gelegen servicevak van de tegenstander stuiteren. De bal mag daarna de wand raken, maar niet het hekwerk (foutieve service). De ontvanger kan kiezen om de bal terug te spelen voordat of nadat de bal de wand heeft geraakt. Zodra de bal correct in het servicevak heeft gestuiterd en correct is geretourneerd, komen beide partijen in het spel en is de rally bezig. Als de bal bij een eerste of tweede service het net aanraakt en daarna in het correcte servicevak terecht komt, wordt de opslag overgespeeld (net service).

Tijdens de rally mag de bal slechts éénmaal in het speelveld stuiteren. Een speler mag kiezen om de bal te laten stuiteren of hem te volleren. Als de bal stuitert moet dat gebeuren zonder eerst een wand of het hekwerk te raken, anders is het een fout. Nadat de bal heeft gestuiterd mag de bal de wand of het hekwerk een of meerdere keren raken voordat de bal teruggespeeld wordt.
De ontvanger mag de bal direct in het speelveld van de tegenstander terugslaan, of hij/zij kan de bal via de achter- of zijwanden terugspelen. Als de bal het hekwerk raakt voordat de bal over het net komt is het een fout. Als de bal via het speelveld over de wand (4 meter) of hekwerk (3 meter) wordt geslagen is het normaliter een punt.

Aanmelden

  • Datumnotatie:DD dash MM dash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.